Guido Zoekt Talent

Guido Zoekt Talent

Cabaretfinale BN DeStem Cultuurprijs 2008. in het Chassť Theater, Breda

Roel doet niet leuk, hij ís leuk
door Annelies Vlaanderen

BREDA - Een jongen van dertien die een serieuze cabaretwedstrijd wint, de eerste van Zuidwest-Nederland, die 26 bijna allemaal volwassen deelnemers met veel meer podiumervaring achter zich laat, dat mag gerust een sensatie heten.

Roel Meijvis kon er zelf met zijn verstand ook niet bij, toen hem vrijdagavond in het Chassé Theater vlak na de Publieksprijs ook nog eens de BN DeStem Cultuurprijs ten deel viel. Hij plukte eens aan zijn haar en je zag hem denken, terwijl zijn broertjes juichend om hem heen sprongen: dit kán niet.

Maar het was toch echt zo. Guido Weijers, de juryvoorzitter, zocht talent - namens de organiserende Stichting Johan Diepstraten - en hij had het gevonden. In hém, de beugelende brugklasser uit Breda die eigenlijk alleen maar wat cabaret-dvd's heeft gezien en het leuk vindt om sketches na te spelen. Meer niet.

Dat hij vervolgens zowel de zaal als de jury om zijn vingers windt, leidt maar tot één conclusie: een natuurtalent. Dat vond de jury ook. Weijers voegde er nog aan toe: "Deze jongen is een wonderlijke verschijning. Hij heeft de lach aan zijn kont hangen."

En dat met zo weinig middelen: een gebaartje, een stapje naar voren of naar achteren, een stemmetje; verder niets.

Roel dóet niet grappig, hij ís grappig. Zoals kinderen grappig kunnen zijn, inderdaad, maar dan gaat hij toch nog net even wat verder. Hij durft gerust in een T-shirt van K3 te staan ('vond mijn moeder leuk'), maakt van wentelteefjes turnbitches en neemt Rita Verdonk ook nog eens in de maling. Zijn timing is geweldig, zijn humor komisch en zelden grof.

Het is natuurlijk helemaal niet gezegd dat deze 'wonderlijke verschijning' over tien of twintig jaar als de nieuwe Toon Hermans of Herman Finkers voor uitverkochte zalen gaat zorgen. Zeker na de zege van vrijdagavond zal hij niets liever willen, maar de weg ernaar toe is lang en vol met beren.

Het siert de jury dat ze zich van leeftijden niets heeft aangetrokken.

Had ze dat wél gedaan, dan was Yvonne America uit Den Hout wellicht met de cheque van 2500 euro naar huis gegaan. Zij bewees met haar veel professionelere act als 'Yvonne in de grote stad Amsterdam' en als au pair ontegenzeggelijk over komisch talent te beschikken. Haar entree, zittend op de plee, onderbroek op haar kuiten en toiletpapier in de hand, zorgde voor hooggespannen verwachtingen. Die loste ze hier en daar wel in, maar niet op alle momenten. Ze spéélt net iets te veel typetjes en steunt iets te veel op clichés, zoals het gedoe met de plastuit in het mannentoilet. Vet lachen, vonden anderen, maar toch heeft het iets makkelijks. Ook het talent van America moet nog rijpen, en wie weet, kan ze ooit wél in één adem worden genoemd met Brigitte Kaandorp.

Of Dylan Watzeels het zal maken als cabaretier, is helemaal de vraag. Vrijdag had de 16-jarige Prinsenbekenaar in elk geval zijn dag niet. Zo bekwaam als hij in de voorronde presteerde, zo stuntelig kwam zijn bedoeling tijdens de finale over. En een bedoeling had hij zeker: hij wilde zijn ergernissen delen met het publiek, laten weten hoe vreselijk hij familiefeestjes vindt ('met zo'n kutvorkje in een gebakje prikken'), hoezeer hij zich stoort aan gsm's en aan seks-advertenties op tv. Op herkenning kon hij wel rekenen, op gelach niet. En daar draait het toch om. Heel vreemd; het was net alsof hij vergeten was een flinke scheut humor aan zijn recept toe te voegen. Acteren kan hij wel degelijk; op het toneel voelt hij zich in elk geval als een vis in het water. Laat hem zwemmen, dan komt hij er ook wel. Voor alle kandidaten, of ze nu gewonnen hebben of niet, geldt overigens dat ze een prestatie van formaat hebben geleverd. Want ga er maar aanstaan, in je uppie twintig minuten vullen, camera's voor je neus en maar hopen dat het publiek erom lacht. Eens te meer blijkt dan dat cabaret veel moeilijker is dan menigeen denkt.

'Wie het dichtst bij zichzelf blijft', zei Guido Weijers laatst - en hij kan het weten als gevierde cabaretier - 'heeft de meeste lachers op zijn hand.' Geen wonder dat Roel de finale won. Benieuwd wat hij met het geld gaat doen. Heel veel friet en appelmoes eten, in elk geval, want dat was zijn wens.

Terug naar Archief