Johan Diepstratenprijs 2004

Johan Diepstratenprijs 2004

De Johan Diepstratenprijs 2004 kreeg als wervend motto voor de dancegeneratie de naam Diepstraten Dance Award mee. De finale van de Diepstraten Dance Award, op vrijdag 17 september in Mezz in Breda, werd gewonnen door de Bredanaars dj Anexx (Danny van Rooy) en Steady Douglas (Mark de Winter). De winnaars ontvingen de BN DeStem Cultuurprijs 2004, waaraan een bedrag van 2500 euro is verbonden. De jury, onder voorzitterschap van Lady Aida, kon geen duidelijke winnaar kiezen en besloot daarop de prijs te verdelen onder de meestbelovende artiesten.

In totaal deden zes dj's en producers mee aan de finale, te weten: Ray Sedney uit Bergen op Zoom, dj Saturn uit Breskens, dj Anexx, Zaxxon, De Baron en Steady Douglas uit Breda.

De avond werd geopend door Vic van de Reijt met een lezing over het fenomeen 'Idolen'. Na de lezing betrad Eddy Christiani (86) het podium. Het oudste idool van Nederland liet aan het publiek, onder wie enkele dj's, zien hoe je een zaal aan je kunt binden met humor, vakmanschap en goede liedjes.

Nadat de stoelen uit de zaal waren verwijderd was het de beurt aan de dj's. Begeleid door spetterende visuals en de praatgrage presentator Stanley Foort lieten de hedendaagse idolen aan de zaal, die met honderdtachtig danceliefhebbers en oudere belangstellenden was gevuld, horen hoe techno, deephouse, filterdisco en trance klinkt. Swingend dus. Het was overduidelijk dat de finalisten alles uit de kast hadden gehaald om goed voor de dag te komen.

Tijdens het juryoverleg draaide dj Mo Franco een set swingende techno.

Nadat Lady Aida om 00.30 uur de einduitslag had bekendgemaakt, bouwde dj Cor Fijneman nog een trancefeestje in Mezz.

 

Twee winnaars Diepstraten Dance Award

BREDA - Dj's Steady Douglas en Anexx hebben gisterenavond in Mezz in Breda de Johan Diepstraten Dance Award gewonnen.

Door Eelco Bouwels

De winnaars van de prijs ontvangen de BN/De Stem Cultuurprijs, waaraan een bedrag van 2.500 euro verbonden is. De jury kon geen echte winnaar uitkiezen en besloot de twee meestbelovende artiesten te belonen. Het bedrag wordt verdeeld onder de twee winnaars.

De zes finalisten konden gisteravond korte sets van vijfentwintig minuten hun draaikunsten laten horen. De festiviteiten rond de uitreiking vonden in twee gedeeltes plaats. Het eerste onderdeel was duidelijk voor een nostalgischer publiek. Elsschot-biograaf Vic van de Reijt, samensteller van de top 100 van Nederlandstalige liedjes, gaf een lezing over idolen. Vol lofzang op de muzikale helden van vroeger, maar met een scherpe sneer naar de Idols-verering en de overbetaalde radio-dj's van tegenwoordig. Na van de Reijts lezing deed de held van vroeger, de 86-jarige zanger Eddy Christiani een forse greep uit zijn omvangrijke Nederlandstalige oeuvre. In een ouderwetse medley kreeg hij de lachers op de hand. Dat zijn gitaar nauwelijks hoorbaar was, kon het oudere meedeinende publiek niet deren. De helden van nu zijn de dj's achter hun draaitafels en mengpanelen. Een groter verschil met de wereld van Christiani is haast niet denkbaar. De stoelen in Mezz zijn weggehaald. Het gedempte licht voorafgaand aan de dj-sets heeft plaats gemaakt voor schijnwerpers, rook en de projecties van VJ Eye Supply. En uiteraard is de gemiddelde leeftijd van de bezoekers aanzienlijk gedaald. Toch, een enkele grijze dapperling durft zich op de dansvloer te begeven. Adrie van Beuzekom, 63: "Ik zei net al tegen de moeder van dj Ray Sedney, dat we waarschijnlijk de oudsten zijn hier. Maar dat maakt niet uit. We gaan lekker genieten en wie weet, misschien staan we straks wel op de dansvloer." De rest van publiek houdt het ook nog rustig, tijdens de funky set van Ray Sedney uit Bergen op Zoom. Ook op de volvette techno van De Baron (Breda) deint het publiek maar licht mee met het hoofd, zo vroeg op de avond. Pas bij de warme klanken, vreemde samples en scratches klinkt er meer gejuich vanuit het publiek bij iedere knappe overgang van DJ Saturn uit Breskens. Bij de afsluitende set van Steady Douglas begint de sfeer al extatischer te worden. Tijdens de set met alleen maar eigen werk, loopt de dansvloer langzaam maar zeker vol. Arie Tielemans uit Breda is als support voor De Baron in Mezz. "Maar ik vind Zaxxon en Steady Douglas ook erg goed." Van afgunst geen sprake in het publiek. Slechts een enkeling kijkt beteuterd tijdens de uitreiking van de award. Maar uit het gejoel lijken de meeste bezoekers het eens te zijn met de jurykeuze. Johan Diepstraten was jarenlang literatuur criticus in BN/De Stem en bevlogen docent Nederlands aan de NHTV in Breda. Na zijn dood in 1999 is een stichting met zijn naam opgericht. De Johan Diepstratenstichting wil het culturele klimaat in Zuidwest-Nederland bevorderen. Dit gebeurt door eens in de twee jaar in steeds wisselende kunstdisciplines een prijs uit te reiken aan een veelbelovend artiest. In 2000 ontving de Etten-Leurse schrijver Herbert Mouwen als eerste de prijs. Twee jaar geleden werd de prijs uitgereikt aan de Zeeuwse schilder Koen Delaere

Bron: BN DeStem 18-09-2004

Terug naar Archief