Forumavond over cultuur in Waalse Kerk Breda

Initiatief Stichting Johan Diepstraten

Forumavond over cultuur
In Waalse Kerk Breda

BREDA - Miljoenenbezuinigingen op cultuur en een mogelijke sluiting van het Breda's Museum zijn al maandenlang in het nieuws. Aanleiding voor de Stichting Johan Diepstraten om een forumavond te organiseren met diverse belanghebbenden op vrijdag 16 september in de Waalse Kerk in Breda.
Landelijk, maar ook regionaal staan de budgetten voor cultuur zwaar onder druk.

Wordt cultuur steeds afhankelijker van particulier initiatief? Moeten er meer mecenassen opstaan als Joop van den Ende? En hoe zit het met de vermeende achterstand van West-Brabant op de rest van de provincie? Is het culturele leven in Oost-Brabant beter af vanwege het dichtbij-het-vuur-effect? Of weet het verenigingsleven in West-Brabant de weg naar subsidie niet te vinden en moet het daarbij geholpen worden? En 100 miljoen euro voor Brabant Culturele Hoofdstad 2018, is dat verantwoord in deze tijden van bezuinigingen? En als het allemaal doorgaat, houdt Brabant dan op bij Breda? En tot slot: Is Breda gek geworden om het Breda's Museum te sluiten? Of kan de collectie op een andere manier goedkoper en toegankelijker worden tentoongesteld?

Vragen, vragen, vragen. De door BN DeStem en NHTV gevormde Stichting Johan Diepstraten wil met belangstellenden op zoek gaan naar de antwoorden. Genoemde stichting heeft als doelstelling het verbeteren van het culturele klimaat in West-Brabant. Tot nu toe presenteerde deze stichting zich tweejaarlijks met een competitie en een lezing in een wisselend kunstgenre. Vorig jaar was poezie aan de beurt. Met de forumavond over cultuur bewandelt de stichting voor het eerst een ander pad. Uitgaande van de eigen doelstelling hoopt de stichting hiermee het voortbestaan van culturele activiteiten in West-Brabant te stimuleren. Concreet zou deze activiteit bijvoorbeeld kunnen leiden naar voorlichting over subsidiestromen of een fonds voor bedreigde initiatieven.

Het forum wordt bemand door Marijke de Bie, artistiek directeur Filmfestival Breda en eigenaar Cicada Studio, Dennis Elbers, curator Graphic Design Museum in Breda en kunstenaar, Cees Langeveld, directeur Chassé Theater en bijzonder hoogleraar Economie van de Podiumkunsten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, Aad Ouborg, ondernemer en bewaker van Breda's erfgoed en Marijke Tsoutsanis, lid van Provinciale Staten voor de VVD.
De forumavond wordt onder anderen bijgewoond door Jan Hein Sloesen van het Bureau Cultuur van de provincie Noord-Brabant die nauw betrokken is geweest bij de organisatie.
Dichter-cabaretier Frank van Pamelen zorgt voor een vrolijke noot en de presentatie is in handen van Paul Frissen van de Universiteit Tilburg.
De bijeenkomst in de Waalse Kerk begint om 20.00 uur en alle belangstellenden zijn welkom. De toegang is gratis.

Terug naar Archief