De Bredase studente Ellen van de Corput (22) heeft vrijdag 17 september 2010 de BN DeStem Cultuurprijs gewonnen

'Gedichten doen denken aan werk Enquist'

door Yolanda Sjoukes yolanda.sjoukes@bndestem.nl

BREDA - De Bredase studente Ellen van de Corput (22) heeft vrijdag 17 september 2010 de BN DeStem Cultuurprijs gewonnen.
Ze was samen met vijf andere dichters uit Zuidwest-Nederland genomineerd.
In totaal hadden honderd mensen hun dichtwerk ingestuurd in de hoop een kans te maken op de prijs die elke twee jaar door de Stichting Johan Diepstraten wordt uitgekeerd.
"Haar gedichten doen soms aan het werk van de schrijfster Anna Enquist denken", is een van de loftuitingen die over de Bredase in het juryrapport is opgetekend.

Ellen van de Corput studeert literatuurwetenschappen in Utrecht. Ze is geboren en getogen in Breda. Eerder stond ze al eens in de finale van Write Now!

In het literaire E-Zine Meander zei Ellen van de Corput eerder over haar werk: "Een docente zei me eens dat mijn gedichten niet lang zijn wat betreft het aantal regels, maar wel wat betreft de inhoud en dat ze overlopen van kleurrijke beelden. Samen maken ze een wereld zoals die van Amélie, niet geheel toevallig mijn lievelingsfilm, waarin meisjes zich prinsessen wanen en jongens wakker houden om hun hemelsblauwe ogen. Sentimenteel en zoetsappig wordt het echter niet."
De BN DeStem Cultuurprijs wordt sinds 2000 elke twee jaar uitgereikt in vijf kunstrichtingen; dit jaar dus poëzie.
Tijdens de uitreiking gisteravond in de Waalse Kerk in Breda sprak de Bredase dichteres Y. Né de NHTV-lezing 'Dit is geen verboden woord' uit, die later wordt verspreid.
Een fragment uit de lezing: "Poëzie is de meest lichamelijke én meest immateriële vorm van literatuur. In poëzie worden deze schijnbare tegengestelden met elkaar verzoend. Of is 'geestelijk' inmiddels een verboden woord in onze door materialisme en machtspolitiek gedomineerde wereld?"

Lees hier het interview met de winnares

 

Poëzie is het thema van 2010

Dagblad BN DeStem en NHTV geven nieuw talent uit Zuidwest-Nederland de kans om zijn naam te vestigen in de wereld van de kunst.

Iedere twee jaar wordt een wedstrijd uitgeschreven in telkens wisselende kunstdisciplines. De winnaar van de finale op 17 september 2010 in de Waalse Kerk in Breda gaat naar huis met de BN DeStem Cultuurprijs van 2.500 euro (zie verslag hierboven en het interview met Ellen elders op deze site). Op de finaleavond werd tevens de NHTV-lezing uitgesproken.

Het jaar 2010 staat in het teken van de poëzie. Tijdens de voorronden op 4 juni bij Boekhandel Van Kemenade & Hollaers in Breda werden zes talentvolle dichters genomineerd voor de BN DeStem Cultuurprijs. Het gaat om Rob Höngens, Cootje Houdijk-Verburg, Ellen van de Corput, Harrie Schalken, Peter van der Graaf en Maria Timiaan. De genomineerden lazen voor uit eigen werk, en er waren optredens van de Bredase stadsdichter Kees van Meel en Deborah Jacobs. Tijdens de finale, op vrijdag 17 september in de Waalse kerk in Breda, ging Ellen van de Corput met de hoogste eer strijken.

De stichting Johan Diepstraten heeft samen met Uitgeverij Van Kemenade & Hollaers een boekje uitgegeven met de inzendingen van de zes genomineerden. Het bundeltje is voor 12,50 euro te koop bij genoemde boekhandel. Zie ook www.alberthagenaars.nl voor een verslag en foto's van de poëzieavond bij Van Kemenade en de finale op 17 september.

De BN DeStem Cultuurprijs en de NHTV-lezing worden georganiseerd door de stichting Johan Diepstraten.

De finales van de kunstwedstrijden werden de afgelopen tien jaar gehouden in de Grote Kerk, Mezz en het Chassé Theater in Breda.

Terug naar Archief