NHTV-lezing

Bekende filmdocent Jan Salden geeft NHTV-lezing over korte film

De tweejaarlijkse NHTV-lezing wordt op zaterdag 17 september uitgesproken door de bekende filmdocent Jan Salden.

Salden is een goede bekende onder de vaste bezoekers van Chassé Cinema in Breda. Honderden mensen volgden zijn passievolle filmcursussen.

Jan Salden is de medeoprichter van *The Searchers*, een organisatie die zich tot doel heeft gesteld om de filmcultuur in Limburg middels lezingen en informatievoorziening te bevorderen. Hij is docent filmtheorie en geschiedenis op de Academie van Beeldende Kunsten Maastricht. Hij is is momenteel nog altijd te horen als vaste filmrecensent van L-1, de radio-omroep van de provincie Limburg.

Het genre korte film maakt zowel in binnen- als buitenland een bloeiperiode door. De korte film is toe aan herwaardering, vindt Salden. "Tegenwoordig heeft de korte film in de filmbusiness een lage status, zeker als die vergeleken wordt met ‘zijn grote broertje’, de lange speelfilm. De geringere lengte van de korte film wordt vaak uitgelegd als ook minder kwaliteit of kunstzinnigheid, een gedachte die feitelijk nergens op slaat. De korte film is een kunst- en vertelvorm op zich die van de regisseur juist veel vraagt, zoals bondigheid, puntigheid en doeltreffendheid", aldus Jan Salden.

Zijn lezing op zaterdag 17 september is onderdeel van het door de Stichting Johan Diepstraten georganiseerde Korte Film Festival. De hele dag zijn in drie zalen van Chassé Cinema korte films te zien en er worden colleges gegeven door kenners van het genre. Tijdens het avondprogramma dat om 19.30 uur begint in de kleine theaterzaal, wordt de lezing uitgesproken en wordt de BN DeStem Cultuurprijs uitgereikt.